Health

Vaccinations

Via het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) hebben we eerst uitgezocht welke inentingen we dachten nodig te hebben, voordat we naar de KLM Travel Clinic zijn gegaan voor de benodigde inentingen. Hieronder het schema:

 Country Advice Malaria
 Turkey DTP
Hepatitus-A
Maanden
5 t/m 10
 Iran DTP
Hepatitus-A
Buiktyfus (>2wkn)
Maanden
3 t/m 11
 Pakistan Gele koorts
DTP
Hepatitis-A
Buiktyfus (>2wkn)
Maanden
1 t/m 12
 India Gele koorts
DTP
Hepatitis-A
Buiktyfus
Maanden
1 t/m 12
 Bangladesh Gele koorts
DTP
Hepatitis-A
Buiktyfus (>2wkn)
Maanden
1 t/m 12
 Thailand Gele koorts
DTP
Hepatitis-A
Maanden
1 t/m 12
 Cambodia Gele koorts
DTP
Hepatitis-A
Buiktyfus (>2wkn)
Soms cholera verklaring nodig
Maanden
1 t/m 12
 Vietnam Gele koorts
DTP
Hepatitis-A
Buiktyfus (>2wkn)
Maanden
1 t/m 12
 Laos Gele koorts
DTP
Hepatitis-A
Buiktyfus (>2wkn)
Maanden
1 t/m 12
 Malaysia Gele koorts
DTP
Hepatitis-A
Maanden
1 t/m 12
 Singapore Gele koorts  –
 Australia Gele koorts  –
 Bron:  LCR

Verder dien je te denken aan Rabies en Japanse Encefalitis. Is een Gele Koorts inenting nodig of is een verklaring voldoende? En hoe zit het bijvoorbeeld met een Cholera verklaring en een TBC verklaring?

Bij ons eerste consult werd gekeken naar welke inentingen we (nog) nodig hadden. Gelukkig waren Hepatitus A en DTP nog geldig, dus dat scheelde weer. We moesten ons tegen het volgende ineneten:

– Hepatitus B (in 3 sessies verspreid over een periode van een half jaar)
– Rabies (in 3 sessies verspreid over een periode van een maand)
– Typhus (eenmalig)
– Meningitis (eenmalig)
– TBC inenting of verklaring (te halen bij GGD, controle voor vertrek en na terugkomst)
– Cholera-verklaring (geen inenting)

Gele Koorts blijkt dus niet nodig, want dit is alleen nodig als we naar Afrika en/of Zuid-Amerika gaan. Of er kan om een verklaring worden gevraagd wanneer je uit een land komt waar Gele Koorts heerst. Japanse Encefalitis is alleen nodig wanneer je je echt in de rijstvelden begeeft of werkt.

Malaria
We hebben ons bij de KLM Travel Clinic laten adviseren en ook navraag gedaan bij andere reizigers. Voor de reis hebben we besloten voor malaria-profylaxe Paludrine te gaan en voor de landen/gebieden in Zuid-Oost Azie Malarone als noodbehandeling mee te nemen. Onderweg hebben we steeds geinformeerd naar het gevaar van Malaria, maar omdat we in een bepaald seizoen reisden leek het niet nodig het te slikken.

Uiteindelijk hebben we de meegenomen Paludrine niet hoeven te gebruiken. In Afrika (Paludrine kan daar niet gebruikt worden) hebben we gekozen voor een lokaal middel, Doxycycline. Dit is erg voordelig te kopen bij bijna iedere drogist in Afrika (wij waren 7 euro kwijt voor 100 pillen, 1 pil per persoon per dag). Doxycycline valt onder de ant-biotica en werkt ook tegen veel andere kwalen en mag niet langer dan 4 maanden geslikt te worden.

Muskieten
Naast Muggenmelk (Deet) hebben we ook een geimpregneerde muskietennet meegenomen. Dit is met name handig geweest als we niet in de daktent sliepen maar in een hostel. Onze Hannibal daktent was -middels muskietengaas- gelukkig goed bestand tegen muggen. Voor het slapen keken we met behulp van een zaklamp of er geen muggen waren. Een electrische vliegenmepper (zo’n soort tennisracket met paar AA-batterijtjes) vonden wij erg handig om de muggen die wel in onze tent zaten, te vangen.

EHBO en bescherming
Naast een uitgebreide EHBO-kit in de Laro, hebben we ook een kleinere EHBO-kit meengenomen welke we af en toe meenamen in onze rugzak. We hebben vervolgens een overzichtslijst gemaakt met alle middelen (en hun bestandsdelen) zodat we dit eventueel zouden kunnen overleggen bij grensovergangen, mocht men moeilijk gaan doen. Ook hebben we een doktersverklaring (voor injectienaalden e.d.) meegenomen.

In de praktijk heeft men bij grensovergangen nooit een blik geworpen op onze EHBO uitrusting. Wel was het erg handig om een lijst te hebben met welke middelen we bij ons hadden (samen met bijsluiters voor de nodige zelfmedicatie). Care Plus (banner hiernaast) heeft heel veel nuttige producten voor op reis.

EHBO cursus
Het is natuurlijk  verstandig om voor vertrek een EHBO cursus te volgen. Wij zijn niet toegekomen aan een verfrissingscursus, wel hebben we een EHBO boek doorgenomen voor vertrek en meegenomen voor wat zelfstudie.

Boeken
Er zijn aardig wat boeken te koop over gezond op reis. Wij hebben onderweg een boekje gevonden met meest voorkomende problemen op reis en het is handig om bij je te hebben, maar geen must. Gelukkig hebben we niet veel problemen gehad en als we wel twijfelden was er altijd wel internet voor nader onderzoek of een dokter in de buurt.